sončne elektrarne  

E-bajt d.o.o.

 
ENERGETSKI INŽENIRING SONČNE CELICE
    Tel: 05 971 02 40  
ENERGIJA ODKUP ENERGIJE FINANCIRANJE OPREMA SONČNA ELEKTRARNA FOTOVOLTAIKA (FAQ) ABC O PODJETJU REFERENCEPOVPRAŠEVANJENOVICE POVEZAVE  


POGOSTA VPRAŠANJA (FAQ)

 • Kaj je elektrika iz sonca?

To je pridobljena električna energija s pomočjo sončnih celic. Sončne celice pretvarjajo sončno energijo direktno v električno energijo.

 • Kako deluje fotovoltaika?

Sonce proizvaja energijo v dveh pojavnih oblikah kot »toploto« in »svetlobo«. Za obratovanje sončne elektrarne ne potrebujete toplote, ampak svetlobo. Svetloba je torej vir energije za fotovoltaični sistem. To pomeni, da je tudi na območjih, kjer je večji del dneva oblačno in ne sije sonce, še vedno dovolj svetlobe za proizvajanje elektrike.

 • Kakšne so koristi?

Fotovoltaični sistem na vaši strehi bo čez cel dan proizvajal dovolj električne energije za gospodinjsko porabo (luči, aparati, itd), razen za centralno ogrevanje in gretje vode. S pomočjo lastne sončne elektrarne ne le zmanjšujete račun za elektriko ampak tudi ustvarjate presežek, ki ga lahko prodajate dobavitelju elektrike.

 • Zakaj postaviti fotovoltaični sistem?

Fotovoltaični sistem je vse bolj prepoznaven kot sistem, ki ne onesnažuje okolja in kot tehnologija, ki izkorišča obnovljive vire energije. Postavitev lastne sončne elektrarne pomeni, da si sami brezplačno priskrbite energijo iz obnovljivih virov energije. Sistem ne potrebuje polnjenja, nima premikajočih se delov, ne onesnažuje okolja, deluje tiho in potrebuje minimalno vzdrževanje. Hkrati še zmanjšujete račun za elektriko .

 • Ali je sončna elektrarna varna?

Pravilno povezani elementi so popolnoma varni. Sama namestitev modulov na streho je podobna prekrivanju s strešniki, električne povezave delujejo brez tveganja. Obratovanje sončne elektrarne ne povzroča sevanja, saj preprosto le izkorišča žarke sončne svetlobe.

 • Ali imam lahko sončno elektrarno tudi na moji hiši?

Sončne module lahko postavimo na skoraj vsako stavbno površino, ki je s sončno svetlobo obsevana večji del dneva. Najbolj učinkovita je postavitev na streho, ko je le-ta orientirana proti soncu. Sončne module lahko vgradimo tudi v fasade stavb, na rastlinjake, na garaže, kot senčenje teras ali pa na tla, skratka kjerkoli le da sončna svetloba doseže sončne celice.
Površina sončne elektrarne naj sprejme čim več svetlobe, kajti več ko bo svetlobe, več jo bo sistem lahko pretvoril v električno energijo. Koliko sončne svetlobe bo prejel fotovoltaični sistem je odvisno od treh dejavnikov:

  • Orientacija: najboljša (optimalna) orientacija je proti jugu
  • Naklon: poševna streha daje boljše rezultate kot ravna (optimalno nastavimo glede na geografsko lego lokacije). Pomagamo si lahko z nosilci, ki podpirajo module pod optimalnim kotom.
  • Senčenje: senčenje, ki ga povzročajo visoka drevesa ali višje stavbe, posledično zmanjšujejo delovanje sistema.

Poleg omenjenih dejavnikov je delovanje sončne elektrarne odvisno od izbire modulov in njihovih karakteristik.

 • Ali sončna elektrarna potrebuje močno svetlobo, da deluje?

Koliko električne energije bo fotovoltaični sistem proizvedel je odvisno od intenzitete sončnega sevanja, ki mu je sistem izpostavljen. Sončne celice bodo pretvorile več energije na zelo sončen dan, kot takrat ko bodo oblaki prekrivali nebo. Ampak to ne pomeni, da električne energije ne bomo proizvajali na oblačen dan, le količina bo ustrezno manjša.

 • Kako veliko sončno elektrarno potrebujem?

Proces izdelave kalkulacij oziroma dimenzioniranje fotovoltaičnega sistema imenujemo postopek, s katerim izračunamo kako močno (koliko kW) sončno elektrarno potrebujete za svoje gospodinjstvo. Pri tem nam je v pomoč letni račun porabljene elektrike v vašem gospodinjstvu.

 • Zakaj sploh potrebujem inverter?

Osnovni namen uporabe inverterja je v pretvarjanju DC enosmerne električne napetosti v AC izmenično električno napetost. Njihova naloga je tudi sinhronizacija z javnim električnim omrežjem, v katerega se oddaja elektrika. Skratka je srce sistema, saj povezuje module med sabo.

 • Koliko energije lahko proizvedem v Sloveniji?

Osnovno pravilo se glasi :1 kW inštalirane moči proizvede na leto 1000 kWh, pri sončnem sevanju 1000 W/m2. Za Slovenijo so zbrani podatki o povprečnem sončnem sevanju med 900 W/m2 in 1200 W/m2.

 • Ali se mi postavitev lastne sončne elektrarne izplača?

To je najpogostejše vprašanje v poslovnem svetu. Pravo vprašanje se glasi: Ali lahko iz tega ustvarim dobiček? Investicija se povrne in boste ustvarili dobiček, vendar so tu še nefinančne koristi, ki jih investicija nudi. To je ustvarjenje čiste energije, zmanjševanje emisije CO2, povečanje vrednosti objekta in ugled v javnosti.
Investicija do 36 kW inštalirane moči se povrne v povprečju v 15 letih, življenjska doba osnovnih gradnikov sončne elektrarne je 20 let ( z  intenzivnostjo 80% pa moduli delujejo še nadaljnjih 10 let).

 • Kakšno vzdrževanje sistema je potrebno?

Za nemoteno obratovanje sončne elektrarne ne potrebuje zahtevnega vzdrževanje, saj sistem ne vsebuje premikajočih se delov. Odvisno od nagnjenosti sistema se priporoča čiščenje modulov, zaradi boljšega izkoristka (cvetni prah, smog, listje, umazanija, ptičji iztrebki..). Tudi sneg je priporočljivo odstraniti, v kolikor ne zdrsne sam, saj mnogi moduli v hladnejših temperaturah delujejo celo boljše. Poskrbeti je potrebno za visoke ovire, ki ovirajo dostop svetlobe na module (visoka drevesa, grmičevje) in pravilno izbrati prostor za postavitev (visoke zgradbe, prosojna področja,..).
Kar se tiče inverterja deluje avtomatsko, kar pomeni, da se vklopi, ko je dovolj sončne svetlobe in samodejno izklopi, ko nastopi mrak. S tem zadostimo zahtevi po učinkoviti rabi energije, saj ponoči inverter ne potrebuje elektrike.

 • Ali moram biti doma ko poteka namestitev SE na streho?

Solarni sistem lahko namestimo brez vaše prisotnosti in vstopa v vaše stanovanje. Odvisno je le od izbrane vrste sistema in vaših dodatnih želja.

 • Ali potrebujem gradbeno dovoljenje?

V primeru postavitve sončne elektrarne na streho objekta  gradbenega dovoljenja ne potrebujete. Obstajajo pa izjeme pri postavitvi prosto stoječih sistemov, s katerimi vizualno posegamo v naravo. V tem primeru se je najbolje pozanimati pri pristojnem organu.

 • Ali je taka investicija upravičena do ugodnejšega financiranja oziroma nepovratnih sredstev?

Do pridobitvi nepovratnih sredstev za naložbo v okolje varstvene investicije si preberite na strani AURE. Ministrstvo za okolje in prostor pa v okviru javnega sklada razpisuje ugodnejše kredite za naložbe. Sledite povezavi Eko-sklad.

 • Kaj je potrebno storiti pred postavitvijo lastne sončne elektrarne?

V kolikor se boste odločili, da boste lastno proizvedeno elektriko uporabljali v gospodinjstvu je priporočljivo, ne pa nujno, da preverite porabo večjih električnih porabnikov. Smiselno je zamenjati navadne žarnice z varčnejšimi, energijsko potratne gospodinjske aparate zamenjati z varčnejšimi, na novo zatesniti ali zamenjati okna in poskrbeti za dobro izolacijo stanovanja. Na ta način poskrbite za učinkovitejšo rabo energije in hkrati zmanjšate račun za elektriko. In izkoriščanje obnovljivih virov energije bo pomenilo manjšo investicijo v sončno elektrarno

 • Kakšna je razlika med »stand alone« = samostojni sistem in »grid connected system« = sistem priključen na omrežje?
Samostojni sistemi in sistemi povezani v elektroenergetsko omrežje so najbolj razširjene možnosti sončnih elektrarn. Samostojni sistemi so neodvisni od zunanjega električnega omrežja. Odvečna energija se hrani v hranilnikih (akumulatorjih), ki se porabi takrat, ko jo potrebujemo. Sistemi, ki so povezani v omrežje, oddajajo presežno električno energijo v distribucijsko omrežje, ko pa potrebujemo več energije za lastno porabo, jo preprosto črpamo iz distribucijskega omrežja.
Do nedavnega so bile vse sončne celice izdelane iz izredno čistega kristala silicij. Monokristalne sončne celice imajo največji donos (laboratorij do 25%, serijska proizvodnja 15-17%). Postopek pridobivanja monokristalnega silicija je zelo drag, kar je posledica počasne rasti kristala. Polikristalne sončne celice so sestavljene iz večjega števila kristalov. Prednost pred monokristalnimi je v cenejši izdelavi in lažje razporeditvi v kvadratno obliko. Visoko učinkovite sončne celice dajejo v laboratorijih 21% donos, v serijski proizvodnji pa 13-15%. Amorfne sončne celice imajo atome neurejeno razporejene, kar se odraža v slabšem donosu (laboratorij 12%, serijska proizvodnja 5-7%). Prednost imajo v cenejši proizvodnji, slabost pa v neodpornosti na svetlobo in hitrejšem staranju. Najdemo jih v kalkulatorjih in vrtnih svetilkah.

 

 

 

 

 
 
REFERENCE
soncne elektrarne
SONČNA ELEKTRARNA 12,24 kWp
soncna elektrarna reference
SONČNA ELEKTRARNA 8,8 kWp
FOTOVOLTAIKA
SLEDILNA SONČNA ELEKTRARNA 9,4 kWp
SONČNA ELEKTRARNA
SONČNA ELEKTRARNA 10,2 kWp
ELEKTRIKA POČITNIŠKA HIŠICA
ELEKTRIKA POČITNIŠKA HIŠICA
ELEKTIFICIRANJE VIKENDA
OTOČNA SONČNA ELEKTRARNA
 
sončna elektrarna
  Copyright © 2007 by E-bajt d.o.o.| Vse pravice pridržane