soncna celica  

E-bajt d.o.o.

 
ENERGETSKI INŽENIRING SONČNE CELICE
    zastava domov posta Tel: 05 971 02 40  
ENERGIJA ODKUP ENERGIJE FINANCIRANJE OPREMA SONČNA ELEKTRARNA FOTOVOLTAIKA (FAQ) ABC O PODJETJU REFERENCEPOVPRAŠEVANJENOVICE POVEZAVE  


SONČNE CELICE

Sončna celica je osnovni gradnik fotovoltaičnega sistema.

Za razumevanje delovanja sončnih celic, se moramo seznaniti z gradniki sončne celice, kot tudi delovanjem sončne svetlobe.

Sončna celica je naprava, ki sončne fotone (sončno energijo) s pomočjo elektronov pretvori v elektriko. Sončna celica je zgrajena iz dveh tankih plasti P in N tipa silicija (dva osnovna tipa polprevodnikov - N in P tip). N tip dobijo tako, da v čisti silicijev kristal dodajo primesi (1:106) 5-valentnih elementov (As, P ali Sb). P tip pa tako, da v čisti silicijev kristal dodajo primesi 3-valentnih elementov (najpogosteje indija).

Skupna debelina sončne celice je približno 0,3 mm
Pri obsevanju s sončno svetlobo (fotoni), se začnejo prevodniški elektroni in vrzeli gibati in ob meji med plastema prehajajo tudi na drugo stran. Prej je bila snov nevtralna zdaj pa je zaradi gibljivih nabojev, ki so odsotni, naelektrena in ozek pas ob meji je na strani P negativen na strani N pa pozitiven. Med njima je nastalo električno polje. Na ta način dobimo generator enosmerne električne napetosti.

soncna celica

Shema delovanja silicijeve sončne celice:

(1) Zgornji kontakti
(2) N tip silicija
(3) Mejna plast
(4) P tip silicija,
(5) Spodnji kontakt

Monokristalne sončne celice ne morejo pretvoriti več kot 25 % sončne energije v električno, zato ker sevanje infrardečega področja v elektromagnetnem spektru nima dovolj energije, da bi ločil pozitivne in negativne naboje v materialu. Polikristalne sončne celice imajo izkoristek manj kot 20%, amorfne sončne celice pa okoli 10% učinkovitosti.

Običajna monokristalna sončna celica dimenzije 100 cm2 proizvede 1,5 W moči pri 0,5 V enosmerne napetosti in toku 3 A pri polni sončni svetlobi(1000W/m2) Izhodna moč sončne celice je običajno sorazmerna s sončno obsevanostjo. Zelo pomembno dejstvo sončne celice je to, da je električna napetost večinoma konstantna neglede na sončno obsevanje. Ravno obratno pa se dogaja z električnim tokom, saj je le ta sorazmerno narašča z osvetlitvijo sončne celice.

Izhodna moč sončne celice in izkoristek se povečata tako, da je sončna celica usmerjena čim bolj pravokotno proti soncu ali z dodajanjem  koncentratorjev  svetlobe in leča. Seveda pa obstajajo omejitve pri tem procesu povečevanja izhodne moči. Sončne celice se na ta način bolj  grejejo, z gretjem pada izhodna napetost, posledično pa moč sončne celice, zato je treba sončne celice hladiti.

 

 

 

 

 
 
REFERENCE
 
FOTOVOLTAIKA
SLEDILNA SONČNA ELEKTRARNA 9,4 kWp
SONČNA ELEKTRARNA
SONČNA ELEKTRARNA 10,2 kWp
SONČNE CELICE
SONČNA ELEKTRARNA 2,1 kWp
SLEDILNA SONČNA ELEKTRARNA
SLEDILNA SONČNA ELEKTRARNA 2,6 kWp
ELEKTIFICIRANJE VIKENDA
OTOČNA SONČNA ELEKTRARNA
 
logo
  Copyright © 2007 by E-bajt d.o.o.| Vse pravice pridržane